torsdag 29 juli 2010

Drömhypen



INCEPTION

Regi: Christopher Nolan
Med: Leonardo Di Caprio, Ellen Page, Joseph Gordon Lewis mf...
Prod år: 2010



Det var längesedan jag såg en hype kring en film växa så snabbt som med sommarens storfilm Inception. 9.2 i snitt på IMDB placerar den direkt in på 3e plats och petar ner Gudfadern del 2 på top 250 listan!!! Den har hyllats av såväl kritiker och publik som storslagen schi-fi och jämförs både med 2001 och Blade Runner.

En sådan syllsynt block bluster som både tilltalar intellektet med sina komplexa drömnivåer och samtidigt är underhållande action. Håller jag med om detta efter själv är frågan?

Nja, knappast. Grund iden är egentligen enkel, bara väldigt komplicerat berättad. Leo och hans gäng med vetenskapsmän har uppfunnit en teknik att sammankoppla sig med andras drömmar där de kan gå in i en persons undermedvetna och plantera en ide eller stjäla hemlig information. Detta kallar de för Inception.

De använder sig av så kallade designers som rekonstruerar drömvärldar och där ifrån börjar skapa olika drömnivåer i samma dröm (hänger ni med än så länge?) så när vårat gäng hjältar ska sno och plantera en ide i en kapitalistisk ung herre spelad av den alltid karismatiskt coole Cilian Murphy börjar de röra sig mellan drömmen i drömmen i drömmen.

Plösligt är man i drömmen i drömmen i den persons undermedvetna, eller vad det den andres dröm? hmm... Nolan berättar detta i långa pretto utlägg om olika drömregler i ett rasande tempo vilket funkade bra i The Dark Knight men här blir det bara äggröra. Var enda scen, dialog som action, ja hela filmen är klippt som en biotrailer där allt är rakt på sak med upphöjd musik. Precis som i den överlägsna Shutter Island spelar här Leo en besatt yrkes man som förföljs av sina drömmar om en bortgången hustru. Två nästan identiska roller på under samma år bara att han i denna film inte alls har den tyngden.

Det som är bra då? Stilistiskt är det en mycket säker film och många gånger känns den som en tight agentfilm. Nolan har själv sagt att James Bond är en stor förebild och det är nästan så att man börjat drömma om en Nolan regisserad en bondrulle när Leo springer runt i exotiska miljöer världen över för att samla sina experter. Sen har casten en fantastisk kemi tillsammans där Joseph Gordon Lewis används perfekt för sin komiska timing han lärt sig genom år av medverkan i sitcomen Tredje klotet från solen. Ken Watanabe är också ett underbart komplement till gänget och självklart är Leo aldrig mindre än bra i nått han gör.

Detta är också den film som känns närmast som ett tv-spel många gånger där varje drömnivå är level med fienden som strömmar från höger och vänster och där ingen kan dö på riktigt för det är ju bara en dröm. Detta tar samtidigt bort udden av spänningen för att det dödar den verkliga faran. samma symtom som Matrix uppföljarna hade. Men det är häftigt att en film kan ge känslan och glädjen av ett riktigt bra spel något en film som verkligen vart baserad på ett spel inte har luckas med tidigare.

Inception är fantastisk paketerad yta om inte annat. Ett luftslott av upplåsta idéer. En intelligent fasad som många kommer finna tänkvärd och komplex. Tyvärr är i mina ögon inte krångligt berättande samma som en smart film. Men allt går ju så undan är och så fasansfullt snyggt och läckert och hinner man uppfatta häften så måste man ju känna sig duktig. Precis som en riktigt läcker biotrailer fast utdragen till två och en halv timma fullmatad med små fragment som får dig att tro att du kan se den stora bilden.

Ta en valium och njut, själv drömmer jag vidare om den smarta sommarblockbustern.

3 kommentarer:

  1. finns inga smarta sommar blockbusters bara popcorn stinna. Väntar med den här till den kommer på dvd helt klart.

    SvaraRadera
  2. Nolan börjar bli ganska tröttsam nu. Tror han fått hybris efter framgångarna. Less is more som man säger. Gillar skarpt Memento, första Batman, Insomnia etc. Men sedan tippar vågen över lite grand med Prestige,Knight och nu denna. Trist. Den här filmen verkar vara ett sidospår och en kompilation av idéer från hans tidigare filmer. Nåväl, DVD it is. Han gör dock "intressanta" filmer.

    Bra skrivet annars! Ett tips bara, gör gärna en kursiverad kommentar till bilden längs upp. Det är där man säljer in innehållet i texten. Annars bra skrivet men se upp för särskrivningarna en smula. Hare gött. Well done.
    JJ

    SvaraRadera
  3. Håller med om väldigt mycket vad du tar upp.
    kolla gärna min analys på:

    http://jodokast.wordpress.com/2010/08/20/inception-a-rough-sketch-of-a-masterpiece/

    SvaraRadera