onsdag 27 oktober 2010

Top 5 klassiska mysrysfilmer inför Halloween

Kände som älskare av skräckfilm att jag bara måste lista mina fem favoriter att rysa och mysa till inför Halloween!

Kriterier: stämningsfulla filmer som ger sköna kalla kårar. Filmer som bara känns så Halloween helt enkelt.

5

SLEEPY HOLLOW
Regi: Tim Burton (1999)

Tim är en mästare på gotiskstämning och krokiga träd och aldrig har det väl varit så påtagligt och visuellt tillandande som när han här tar sig an sagan om den huvudlösa ryttaren. Njut av en som vanligt excentrisk Johnny Depp, en pudervit Christina Ricci och en fullkomligt galen Christoffer Walken som den huvudlösa ryttaren (givetvis under de få scener han har huvudet i behåll). Räkna med dimmiga lövskogar, halloweenpumpor och en å annan galen häxa i en gammal grotta.

4

BRIDE OF FRANKENSTIEN
Regi: John Whale (1935)

Tidernas kanske första skräckkomedi i en av få uppföljare som överglänser originalet. Tidernas mest klassiska filmmonster får sig sin brud i denna briljanta uppvisning i läckra slottsmiljöer och kvick svarthumor. SHE LIVES ENDEED!!!

3

NIGHT OF THE LIVING DEAD
Regi: George A Romero (1968)

En stuga, några överlevande, becksvart mörker och vandrande lik som inte vill annat än att äta dig. Romeros klastrofobiska mardröm om en zombieinvasion är fortfarande en av tidernas mest gastkramande skräckfilmer. Öppningsscenen på en kyrkogård är en tvättäkta klassiker!

2

EVIL DEAD
Regi: Sam Raimi (1982)

Ta Night of the Living Dead, multiplicera den med 10, ersätt zombies med besatta demoner och 50 liter blod så har du kanske en av de mest renodlade skräckfilmer som gjorts. Gammal knakande stuga, gamla rullbandsinspelningar av demonritualer, en dammig källare, motorsågar, levande träd och en stackars Bruce Campell. Kan inte bli mer Halloween än så! Eller?

Jo men visst...

1

HALLOWEEN
Regi: John Carpenter (1978)

Va kan va mer Halloween än filmen med samma titel. Precis, den är så bra som du minns den. Carpenters klassiskt minimalistiska pianoscore, lövdränkta villa områden, kåta tonåringar och ondskan personifierad i Michael Myers. En man, en vit mask, en kökskniv allt fångat i lysande panavision widescreen där the boogeyman kan dyka upp i varje mörk yta.

1 kommentar:

  1. Gillar Det våras för Frankenstein av Mel Brooks om man vill bryta av med lite skratt. Utmärkt lista annars, nu har man det kirrat även om jag kollar in Bottom och helloween-avsnittet även! Kuk på dig! mvh Apan.

    SvaraRadera