onsdag 3 mars 2010

Månadens DOLDA GEM

NICK OF TIME
Regi: John Badham
Cast: Johnny Depp, Christopher Walken, Roma Maffia, Charles S Dutton mf…
Prod år 1996





Följande händelse inträffar I realtid mellan 11.00 till 12.30 under guvernör Eleanor Grants valtåg. Nej det är inte introduceringen till tv-fenomenet 24 första säsong med en viss Kiefer Sutherland som den brutala agenten Jack Bauer i kampen att rädda president kandidat David Palmer. Det är där i mot den film som med stor sannårlighet legat som stor inspiration bakom den betydligt mer kändare serien. Handlingen är snarlik med Bauers första äventyr. Låts oss jämföra. Vi har Jonny Depp i rollen som mäklaren och småbarns pappan Mr Watson.

På väg till sin frus begravning tas hans 6 åriga dotter till gisslan av två yrkeskriminella sociopater bländande spelat av Roma Maffia och Christopher Walken. Utpressningen, döda guvernören inom en timme eller din dotter dör. Över till 24, Jack Bauer är en utbränd agent vars dotter kidnappas av en högt uppsatt kriminell liga. Utpressningen, döda president kandidaten David Palmer inom x antal timmar eller din dotter dör.

Samma gisslan situation, samma grundpremiss, båda utspelar sig i realtid. Båda är snabbpulserande, halsbrytande thrillers som bygger på spänning och åter spänning och det är därmed min plikt att belysa inte bara 90 talets mest förbisedda thriller utan även den film som lagt grunden för 2000 talets bästa tv-serie. För en gång skull får vi se Johnny Depp som en normal person som bara råkar hamna i en ovanlig situation. En skön fläkt från en skådis som begränsat sig alltför mycket till excentriska kufkaraktärer.

Men det är Christopher Walken som snor showen i en av de mest underhållande skurkrollerna i modern tid är han med sin gulblekta hy, bakåtslickade pomadafrisyr och plockade mustasch som övervakaren från helvetet. Han ser allt, dyker upp precis hela tiden och påminner konstant Mr Watson om vad som händer hans dotter om inte uppdraget utförs. I filmens bästa scen äter han aptitretare och drar en lugn och sansad monolog om att han gör sås av dottern om inte våran hjälte ökar takten.

Det är just Walkens pendling mellan det lugna sansade spelet och det psykotiska frenetiska överspelet som gör hans karaktär så dynamisk. Han tar stolthet i sitt yrke och ser det nästan som en faderlig uppgift att göra Depps karaktär till en mördare. Där har du en relation mellan hjälte och skurk man inte ser ofta.

1 kommentar:

  1. Dimitri Latorre19 maj 2010 kl. 08:55

    Awesome! Den filmen kände ja inte till! Den ska ses! Tack för tipset! ;)

    SvaraRadera