torsdag 19 augusti 2010

Tidernas mest överskattade filmer

Nu är sågen framme igen, denna gång är det dags att såga den chokladälskade tokstollen som sprang rakt in i så många hoppfulla drömmares hjärtan världen över.

PLATS 4

FORREST GUMP (eller de naivas favoritfilm)


IMDB SNITT: 8.6 (36e plats top 250)
6 Oscars inkl. Bästa film, manliga skådespelare, regi och manus!


My moma told me life is like a box of sentimental crap that comes true. All you have to do is to follow you heart. Good for me beacuse I am slow minded...



En fjäder flygger genom luften, redan här är smörmusiken igång likt en barnslig vaggvisa som gungar fjädern symboliskt i luften. Detta är ödet i symbol av en fjäder, den landar på våran älskade idiots knä. Fåååreest Guuump sitter på en träbänk och här börjar våran lätt efterblivne berättare öppna sitt stora sentimentala hjärta för främmande människor som gör han sällskap. Det är en berättelse som börjar i södern och tar oss via Elvis, Vietnamn, JFK, Ping Pong VM i Kina och en hel del andra historiska händelser.

Det visar sig snabbt att det har gått väldigt bra för Forest, allt han har behövt göra är att följa sitt hjärta och på den vägen blivit krigshjälte, idrottsman och framgångsrik affärsman. Vänta lite, måste bara hämta en servett, tårarna börjar rinna här...uh, vet inte vad som kommer över mig.

Ok, slutbölat! Forrest Gump är en översentimental solskenssaga som dröp ner som ett ton av flygande fjädrar i populärkulturen 1994! "Run Forrest run" och "My mama told me life is lika a box of chockleeets" har jagat oss i 16 år nu! Ok att filmen är ett teknisk hantverk av högklass och ja, Robert Zemeckis vet hur man berättar en klassisk historia med väldigt säker hand men detta är fortfarande filmen som rånade 90-talets originellaste film Pulp Fiction på alla de tunga på Oscarsgalan. Ett bra exempel på att säkra kort (eller ska vi säga praliner) går först.

För Forrest Gump är som en stor söt pralin fylld av önsketänkande! Att följa sitt hjärta och våga drömma. Inte konstigt att så många människor som inte kan finna de svar de söker i det verkliga livet älskar och vänder sig till den här filmen. För vad är filmens budskap egentligen, ja vad är det Tom Hanks försöker säga till oss på sin Oscars belönade släpiga sydstats dialekt. Jo att så länge du följer ditt hjärta, tror gott om människor likt ett barn, litar på ditt land och din regering så kommer allt gå bra!

Min käre kamrat Joel(läs hans blogg Deny Everything http://jodokast.wordpress.com/)sa en gång att det här skulle kunna vart en mycket bättre film om det visade sig att våran käre idiot var en mytoman och att allt han berättat för våra naiva lyssnare i hela filmen är ett ända långt hopkok av skrönor! Tänk er det gott folk, plösligt skulle vi ha en sylvass satir om en drömbild av stora Amerikanska händelser berättad av byns original.

Istället har vi en perfekt Amerikansk rekryterings och hjärntvättsfilm om att våga tro på de högre makterna! Gud och fosterland.

6 kommentarer:

  1. Tom Hanks är ju alltid solid, men inte alltid han är med i fantastiskt bra filmer. Jag håller helt med dig om det Du skriver. Det finns dock någon liten del av mig som tycker om filmen.

    SvaraRadera
  2. Tack för att du skrev detta. FG är en film jag försökt se flera gånger och det slutar med att jag är lika missnöjd och obekväm. För att just bota att man sett filmen ännu en gång så finns det ett bra botemedel. Filmen du även nämner, Pulp Fiction. Ett bevis att det gjordes bra film i amerikana under 90-talet. //Daniel

    SvaraRadera
  3. Ehm...bra recension. Men jag greppar inte det sista, en rekryterings- och hjärntvättsfilm. Hans bästa polare dör i kriget och Gary Sinise geggar ner sig ordentligt i fylla och cripple-action ala South Park Timmy resten av rullen. Gary Sinises cyniska roll tycker jag är riktigt bra för övrigt. Men samtidigt detta är en feelgood-rulle det greppar även jag, även om det finns mycket mycket värre exempel på amerikansk popcorn-smör än detta. Jag tycker den väver in modern amerikansk historia på ett lättillgängligt sätt för mer lägre vetande, det ska man ändå ge den. Jag tycker den är helt ok, du är lite för cynisk här :-) Satt dig på nått obekvämt kanske...:-)
    Mvh
    JJ

    SvaraRadera
  4. haha upplagt för ny het diskussion. Vill tillägga till mitt citat att filmen väldigt lätt kunnats klippas på det här sättet (undrar om det fanns en tanke att kanske göra en cynisk version som alternativ?).

    SvaraRadera
  5. Jag kräver en recension av "I rymden finns inga känslor" av dig. Finns flera anledningar till det! Se den!

    SvaraRadera
  6. Gör telias filmtest och mät dig mot resten av sveriges filmbloggar! http://royalewithcheese.blogg.se/

    SvaraRadera